Készenlét a várható zimankó miatt

A katasztrófavédelem az elérhető melegedőhelyek listájával, a közműszolgáltatók pedig a hibabejelentési elérhetőségek közzétételével készül a nagy hidegre. Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat már nemcsak a hidegre, hanem a viharos erejű szélre is figyelmeztet, a vízirendészet pedig a szabadvizek jegének veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság internetes oldalán összesíti az elérhető melegedőhelyek listáját. Ezeket akkor üzemelik be, ha például sérül a távhőszolgáltatás vagy az elektromos hálózat, és az áramkimaradás miatt többen nem tudnak otthon fűteni, ilyenkor a település polgármestere vagy a védelmi bizottság intézkedik a melegedőhely megnyitásáról. A lista elérhető a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapján, vagy a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_havazas linken.
Az egyetemes közműszolgáltatók hibabejelentési elérhetőségeit a rendkívüli hidegre tekintettel a hirado.hu honlapon is elérhetőek. Az áram-, gáz- és távhőszolgáltatásban tapasztalt hiba, kimaradás esetén a honlapon megadott telefonszámokon lehet hívni a szolgáltatókat. /Az áramszolgáltatással Fejérben amúgy is rendszeresen gond van – a szerk./
melegedo
Melegedőhelyek Enyingen és a környéken

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat már nemcsak a hidegre, hanem a viharos erejű szélre is figyelmeztet. A siófoki járásba másodfokú, több keleti és nyugati megye számos járásában pedig elsőfokú riasztás van érvényben. Az érintett területeken már a következő órákban viharossá fokozódhat a szél, akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökések is lehetnek.A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett felhívták a figyelmet, hogy az ország keleti felén egyre többfelé éri el a minimum a mínusz 15 Celsius-fokot, az Északi-középhegység szélvédett, illetve hóval borított területein mínusz 20 fok alatti hőmérséklet is várható a péntekről szombatra virradó éjszaka. A következő éjjel még alacsonyabb hőmérsékletre lehet számítani – tették hozzá.

A rendőrség szerint továbbra is veszélyes a befagyott szabadvizek felületén tartózkodni, mert a hőmérséklet-változások jelentősen módosíthatják a jégtakaró tulajdonságait, a beszakadó jég pedig életveszélyt jelent.
A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság arra felhívja a figyelmet, hogy éjszaka vagy rossz látási viszonyok között még akkor is tilos a jégen tartózkodni, ha egyébként biztonságosnak számít. Ugyancsak tilos a jégre lépni kikötők területén, valamint a folyókon, rianás esetén a Balatonon.
Azt is javasolták, egyedül senki ne menjen a jégre, ne álljanak szorosan egymás mellé nagy csoportban. Beszakadás esetén tanácsos kerülni a felesleges mozdulatokat, hogy a ruházatban lévő szigetelő légréteg ne tudjon távozni.
(MTI)