Jön Afrikából a meleg: holnaptól III. fokú hőségriadó

Keddtől péntek éjfélig az egész országra harmadfokú hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délutáni veszélyjelzésében azt írta: a következő napokban fokozódik a hőség. A héten többfelé 40 fok körüli maximumok is lehetnek.

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán .

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délutáni veszélyjelzésében azt írta: a következő napokban fokozódik a hőség. A héten többfelé 40 fok körüli maximumok is lehetnek.
A hőség miatti meteorológiai szolgálati, valamint tisztifőrvosi – az egykori Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) – figyelmeztetésnek különböző kritériumai vannak.

A tisztifőorvosi figyelmeztetésnek három fokozata van. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint “rendkívüli időjárási helyzetnek” számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

MTI alapján

Hasonló időjárás utoljára pont 10 éve, 2007-ben volt. Akkor dőlt meg az abszolút országos rekord is.